hétfő

Borsikafű (Satureja hortensis)

A borsikafű (Satureja hortensis) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó fűszer és gyógynövény. Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű.

Szárazságtűrő, talaj iránt igénytelen növény. Termelhető nálunk bárhol, még száraz kavicsos lejtőkön is, akár 1500 méter magasságig.
Magvetése a március végén 2 cm mélyen, a talaj enyhe átnedvesítésével. Ritkítjuk a palántákat 30 cm tőtávolságra, és hagyjuk növekedni. A borsikafű nem szereti az átültetést. (Kissebb konyhakertekbe -ha egyszer bekerült- általában nem kell vetni, elszór annyi tavasszal kikelő magot ami fedezi szükségleteinket.) 52 elfogadott nemesített fajtája létezik, közel 500 vár elfogadásra. (theplantlist.org/browse/A/Lamiaceae/Satureja/)





Nagypapa szerette azt hinni, a borsikafű igazi székely fűszernövény. A véres hurka vagy a különféle káposzta ételek nélküle fogyaszthatatlanok harisnyás ember számára. A bolgárok a kolbászukkal kapcsolatban hiszik ezt róla. Valójában a történelem előtti idők óta minden kultúrában gyüjtötték és használták. (Gyógynövényként és teának is az Egyesült Államokban, Azerbajdzsánban és Spanyolországban.) A borsfű természetes forrása pár ásványi anyagnak: kalcium, magnézium, nátrium, kálium, vas, cink, szelén, mangán, stb.







Használata fűszer növényként:
(Virágok és levelek frissen vagy szárítva):
Fűszeres, enyhén borsos ízű  (van akit a  kakukkfűre, van kit mentára emlékeztet) baromfi, tojás, hal, bab, bárány ételek, leves, sajt, saláta, szósz és töltelékek ízesítésére kiváló. (Szélhajtó, segít megemészteni a hagymát, babot, káposztaféléket.) A tárkonyhoz hasónlóan csak a főzés végén tesszük az ételbe.
Fűszer olaj és ecet előállítása egyszerűen a leveles, virágos ágak áztatásával.

Gyógyászati célra:
Azon kívül, hogy széles körben használják fűszernek,  görcsoldó, antibakteriális, hasmenés elleni, antioxidáns, szélhajtó, köptető, reuma elleni, gyulladásgátló, fertőtlenítő és gombaölő valamint kemoterápiás hatása is van, de hiányoznak a klinikai bizonyítékok, én legalább is nem találtam. (Igaz, így nincs bizonyítható információ a mellékhatásokra sem.)
Azt mondják, hogy köhögés, asztma esetén teája tisztítja a légutakat, méregteleníti a szervezetet.
Állítólag egy kis maréknyi összetört levéllel dörzsölgetve a méh vagy darázs csípést, azonnali enyhülést hoz.

Kozmetikai felhasználás:
Vizes oldatának élénkítő hatása van a bőrre.
Frissíti a leheletet.


(Forrás: herbgarden.co.za/mountainherb/herbinfo.php?id=100
greenchronicle.com/gardening/summer_savory_herb.htm
drugs.com/npp/savory.html
sandmountainherbs.com/savory_summer.html
naturalmedicinalherbs.net/herbs/s/satureja-hortensis=summer-savory.php
en.wikipedia.org/wiki/Satureja és csekély saját tapasztalat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérem, írja meg a véleményét